Dieetpil, Obesitaspil, Wonderpil?

Obesitaspil

Onderzoekers van Amgen hebben een middel ontwikkeld waardoor overgewicht bij proefdieren als sneeuw voor de zon verdwijnt. De zogenaamde obesitaspil zorgde ervoor dat proefdieren betere insulinewaarden, minder eetlust en lagere cholesterolwaarden kregen. Een veelbelovend product in de strijd met de obesitas pandemie!

Veelbelovende resultaten

GDF15 is een eiwit. Als dit in ruime mate wordt toegediend aan proefdieren geven ze de voorkeur aan voedsel dat weinig vet bevat en het hongergevoel langer doet wegblijven. Ook heeft het effecten op receptoren die de energiehuishouding van het lichaam regelen.
Proefdieren experimenten laten veelbelovende resultaten zien. Er moet nog heel wat verbeterd worden, maar als de lijn zich voortzet zal er een totaal nieuwe manier ontstaan om obesitas en obesitas gerelateerde ziekten in de toekomst het hoofd te bieden. De meest effectieve manier van blijvende obesitas behandeling op dit moment is bariatrische chirurgie. Een over het algemeen veilige, maar ingrijpende methode om tot gewichtsreductie te komen. Een obesitaspil zou een revolutie betekenen.

Ontdekking

Het eiwit waar nu een bijzondere belangstelling naar uit gaat kwam onder de aandacht doordat het in meerdere diersoorten in hogere concentraties aanwezig is bij de dunnere exemplaren van de soort.
Vervolgens kwamen de onderzoekers op het idee om dit eiwit door gentherapie in verschillende diersoorten met obesitas in overproductie te brengen. Dit was op korte termijn zeer effectief. De effecten waren echter van korte duur ten gevolge van een snelle klaring van dit eiwit.
Daarna besloten ze zelf een stabielere variant van GDF15 te ontwikkelen waardoor de bio beschikbaarheid ervan significant toenam.

Resultaten

Wekelijkse in injecties met het eiwit zorgde voor significante gewichtreducties bij muizen. Zonder ogenschijnlijk grote bijwerkingen. Ook bij apen met obesitas vlogen de kilo’s eraf.
Hoe het middel exact werkt is nog onduidelijk. Het lijkt erop dat het ingrijpt op de maag/darm-hersen interactie. Waarbij zenuwen communiceren via elektrische prikkels en hormonen. Dit is het systeem dat normaal gesproken een belangrijke rol speelt in het hongergevoel en de insuline productie na een maaltijd.

Werkingsmechanisme van de obesitaspil

Samengevat lijkt het erop dat er een activatie van neuronen in de hersenen is die gevoelig zijn voor bloedsuikers zodat de muizen stopten met eten. Ook duurde het langer voordat de magen van de knaagdieren geleegd waren. Dit duidt erop dat ze langer een vol gevoel zullen hebben gehad. Daarnaast lijkt het erop dat de dieren geneigd zijn om gezondere keuzes in voeding te maken. Ze hadden plots de voorkeur voor voedsel met een lager vet gehalte. Experts op het gebied van obesitas zijn zeer enthousiast over de onderzoeken van Amgen tot dusver. Het gaat nu belangrijk worden of GD15 ook veilig genoeg is om op mensen te gaan testen.

Problemen?

Vooralsnog zijn er een aantal zaken waar onderzoekers zich met name zorgen om maken. Op de eerste plaats is dat of er niet ook teveel spierweefsel verloren gaat bij deze nieuw manier van diëten. En in de tweede plaats is het interessant om te weten of de stemming van de proefdieren (en dus later mogelijk mensen) niet teveel negatief wordt beïnvloed door dit middel. Dit was namelijk in het verleden al vaker een groot probleem bij andere dieet pillen.

In elk geval voldoende veel belovend onderzoek om naar uit te kijken in de toekomst. Of de obesitaspil er ooit echt gaat komen is nog erg onzeker.

Een reactie plaatsen